© copyright 2025 – Escola de Direcció Badalona
Dirigir de memòria
Sovint es planteja una situació en la nostra labor com a directors i directores enfront d’un determinat repertori. La pregunta que ens assalta és si hi hauria la possibilitat, si seria convenient, en què milloraria la nostra interpretació si aquesta la realitzéssim de memòria, prescindint de la partitura. La primera sensació és la del vertigen. El resultat final, de llibertat.
Podem construir una imatge mental de la partitura basada en l’escolta a través de les múltiples gravacions de les quals podem disposar de cada obra. No obstant això, aquesta pràctica només ens portarà a una lectura superficial, vana i, com a molt, aproximada del que en realitat el compositor o compositora han previst en el seu pla artístic i sonor. De fet, és aquesta i no una altra la funció que tenim com a líders d’una formació musical: mirar amb els nostres ulls per a oferir al públic la visió de qui signa l’obra musical. Posar al servei del so tot el nostre coneixement per a aconseguir-lo.
Conèixer una partitura només per l’escolta, per molt atenta que aquesta sigui, és comparable a l’admiració d’un edifici. Podem gaudir, recrear-nos amb les seves formes i dominis espacials, potser intuir el seu interior. Però només podrem conèixer-ho en el sentit més ampli del terme si l’habitem. O, per posar un altre exemple, la qual cosa ocorre entre les persones. Podem-vos creure conèixer en profunditat als qui tenim més pròxim però només durant la consciència serena i prolongada en el temps tindrem un veritable argument que ens permeti emetre un judici, potser aproximat, d’aquesta altra persona.
El temps, sempre aguaitant, ens impulsa a optimitzar l’estudi de la partitura i una eina molt a mà és la gravació. No obstant això, submergir-se en la profunditat del text musical ens va fer trobar, descobrir i desxifrar nous contorns de l’obra que ens permetran oferir una interpretació molt més genuïna en tant que no va ser un efecte mimètic de la gravació que un altre director ha realitzat.
Aquest treball, a més, ens permet aprehendre la partitura d’una forma molt més orgànica, en una paraula, entendre-la el que ens conduirà inexorablement a una tancament tan estret que la memorització serà una conseqüència natural.
Habitar el podi cedint la nostra mirada, la nostra energia i la nostra conducció de dt. música sense el llast de la partitura i del faristol, ens converteix en una sort de directors i directores que ofereixen, que contribueixen i que generen una experiència estètica incommensurable tant al públic com als propis músics.
*****************
L’Escola de Direcció de Badalona té com a objectiu formar a directors i directores en el pensament musical crític, en les destreses tècniques i expressives per al seu desenvolupament i en el coneixement profund dels processos en la didàctica d’assaig. Ja t’hi pots matricular.